Een gesprek met saxofoniste Candy Dulfer, vaste medewerkster van Prince

Onlangs had ik de kans om te bellen met Candy Dulfer https://znaki.fm/nl/persons/candy-dulfer/, de funky saxofoonlegende uit Nederland, voorafgaand aan haar cameo-optreden met Maceo Parker voor het Funk N Roll Weekend. In mijn interview met Candy had ik de kans om te praten over haar vruchtbare carrière als bandleider en haar legendarische optredens met Prince, Maceo Parker, Van Morrison en meer.

In mijn interview met Candy Dulfer gaf ze ons een aantal geweldige hoogtepunten:

Candy had in 1989 een band met Maceo

“Nou, het was heel bijzonder, want nog voor Prince ontmoette ik hem in Amsterdam, in de tijd dat James Brown in de gevangenis zat vanwege alle belastingproblemen, en Maceo en Bobby Byrd en een hele band van James Browns sidemen toerden door Europa om geld in te zamelen voor James Browns vrijlating, maar ook voor zichzelf omdat ze plotseling niets meer hadden, geen werk, niets. Het was een heel speciale tour, heel emotioneel. Ik ging er gewoon heen als fan, maar plotseling, via een wederzijdse vriend — waarvan ik niet eens wist dat ik die had — stelde hij me voor aan Maceo en Maceo zei, ‘Oh OK, breng je toeter mee naar mijn hotelkamer en we zullen gewoon kletsen,’ en ik kwam en hij zei, ‘Kun je een beetje spelen?’ Ik was toen 19, heel jong en een meisje en hij moet gedacht hebben ‘Wie is zij?’ en toen speelde ik een beetje en hij zei: ‘OK je speelt vanavond met ons.’ Dus het was zo lief en ik heb gewoon met ze gespeeld. Ik heb nog steeds foto’s. Ik was zo jong en ik had zo’n ontzag voor hen allemaal, maar vanaf dat moment hielden we gewoon contact en ik weet zeker dat Maceo kon horen hoeveel ik door hem beïnvloed was en hoeveel fan en volgeling ik was van al die dingen.”

Toen Prince en Candy voor het eerst over Maceo Parker spraken, dacht Prince dat Maceo was overleden.

“Op een gegeven moment werkte ik begin jaren ’90 met Prince. Ik herinner me een gesprek aan de piano in Paisley en we hadden het over Maceo, over hoeveel ik van hem hield, over hoeveel Prince van hem hield. Maar toen zei Prince tegen me: “Ja, hij leeft toch niet meer? En toen zei ik: “Vermoord je me? Hij is zo levend!’ Maar in die tijd toerden Maceo en de J.B.’s veel meer in Europa. Want in de Verenigde Staten, omdat James Brown er niet meer was, was men al die funk en P-Funk een beetje vergeten, maar ondertussen deden ze het zo goed in Europa voor echt jonge tieners en twintigers. Ze luisterden allemaal naar hiphop, dus het leven van J.B. was de basis voor hiphop voor de meeste nummers, dus hij wist het niet eens. Dus ik zei ‘Nee, hij leeft. Hij is springlevend en doet het geweldig.’ En hij zei: “Haal hem hierheen. En toen liet ik iemand hem bellen en vanaf dat moment waren we samen.”

Zoals alle saxofonisten heeft Candy muzikantenmoppen

“De definitie van een halve toon is twee altsaxofonisten die samen spelen, zeiden we altijd. Normaal gesproken is dat geen goed idee, want alten zijn instrumenten met hoge tonen en het is moeilijker om ze in harmonie te laten klinken, dus ja, het klikte gewoon tussen ons. En natuurlijk probeerde ik zijn geluid na te bootsen toen ik jonger was en dat doe ik nog steeds. Het geheim is bekend. Om de een of andere reden passen we bij elkaar, maar persoonlijk passen we ook bij elkaar en je moet weten dat Maceo gewoon de liefste, meest geweldige persoon in de hele wereld is.”

Candy schrijft haar gedrevenheid en spirit toe aan haar familie

“Mijn vader heeft me altijd heel onafhankelijk opgevoed. Hij zei altijd ‘Neem niets van niemand aan, wees gewoon jezelf, werk hard, zorg dat je — wees gewoon aardig, maar wees niet te makkelijk voor mensen om slachtoffer te zijn. Je moet er gewoon zijn en je eigen baas zijn.’ Ik hoefde niet zoveel te doen omdat ik een meisje was, maar ik denk dat hij me ook een beetje probeerde op te tuigen, om me harder te maken, voor de grote wereld in ieder geval. Dus dat heeft me geholpen. Ja, mijn vader is ook altijd een heel onafhankelijke man geweest. Zijn management, hij doet het nog steeds zelf, hij had twee banen, hij had altijd een heel duidelijke visie van wat hij wilde en de rest zou volgen. Dus toen ik jonger was, dacht ik daar niet eens zo over na, ik dacht gewoon dat dat het normale was, de status quo, dat is hoe iedereen het zou moeten doen. En later, toen ik ouder en wijzer werd, kwam ik erachter dat niet iedereen zo kan zijn en dat ik ook heel veel geluk heb dat mensen dat accepteren. Ik was twaalf en ik had mijn eigen band met mensen van in de veertig en ik commandeerde ze en ik weet zeker dat ze het soms schattig en grappig vonden en ik speelde goed, maar het was een beetje raar. Dus pas veel later in mijn leven kwam ik erachter dat ik misschien niet altijd de baas moest zijn en dat ik misschien naar andere mensen moest luisteren en hen de weg moest laten wijzen. Het is dus een interessante route voor me geweest.”

Na het leiden van haar eigen bands sinds haar 12e, heeft Candy veel geleerd door te kijken hoe Prince en Van Morrison werken.

“Als je eenmaal gevraagd wordt door Van Morrison of Maceo, dan weet je gewoon waar je plaats is. Je maakt gewoon mooie muziek en je geeft je 100% en je hoopt dat ze het leuk vinden. Dat is wat ik deed met Prince en iedereen en ik was altijd erg nerveus. Want met mijn eigen band en mijn eigen dingen kon ik altijd alles regisseren en zeggen: “Oh we gaan dit en dat doen. Maar met Van Morrison en Prince werd ik zo in het diepe gegooid, maar soms is dat de beste leerschool. Dus ik denk dat ik daardoor een goede muzikant ben geworden. Dat ik mijn eigen dingen moest maken, maar ook dat ik voor 50 procent te gast was op andermans platen of bij live optredens. Want dat liet me echt werken, echt nadenken over nieuwe stijlen en het liet me echt zweten. En dat is goed. Zo ontwikkel je je echte karakter.

Prince zien schrijven hielp Candy beseffen dat componeren niet haar sterkste kant is

“Ik raakte heel erg geïnspireerd, maar veel meer om een live performer te zijn dan een componist. Ik wilde het gewoon opgeven. Als ik hem geweldige liedjes zag maken, had ik het gevoel dat het geen zin had. Dus een tijdje werkte het een beetje tegen me op dat gebied, maar aan de andere kant gaf het me zoveel inspiratie voor het leiden van een band, het hebben van een live carrière en om echt, echt eerlijk te zijn. Dat is altijd mijn eerste liefde geweest, het spelen van live muziek en het hebben van een geweldige band. Dat is altijd nummer één voor mij geweest en daarna komen de platen, want ik ben gewoon niet zo’n type artiest.”

Candy woonde zes maanden in Minneapolis toen ze met Prince werkte.

“Het was zo anders dan New York of L.A. of wat dan ook dat ik me ooit had voorgesteld. Er woonden echte mensen en als we niet met Prince waren, waren er zoveel lieve mensen die voor me zorgden. Ik was nog zo jong en soms waren mensen in LA of in studio’s en dan nam de hele staf van Paisley Park me mee uit eten of het meisje van het hotel waar we verbleven, nam me mee naar de Renaissance Fair, dus ik heb zulke warme herinneringen aan de mensen daar. Ik ben niet vaak terug geweest. Ik speel er soms. Ik heb er afgelopen zomer nog gespeeld met mijn band en elke keer als ik terugkom voelt het als thuis.”

Candy maakt zich nooit zorgen over de Jazz Snobs

“Ik had Sonny Rollins live gezien toen ik zes was, dus ik wist precies waar ik op dat moment stond. Zelfs toen ik echt succesvol werd, wist ik gewoon: ‘Nou hé maar je bent geen Coltrane,’ maar dat zat meer in mijn hoofd. Ik denk dat uiteindelijk, als ik echt terugkijk, niemand — misschien een of twee personen in mijn hele leven — ooit tegen me heeft gezegd, ‘Ja nou je speelt geen echte jazz en je hoort niet bij ons.’ Het zijn eigenlijk nooit de muzikanten. Ik heb van die opmerkingen gehoord, ze kwamen van Europese of Nederlandse artiesten of andere saxofoonartiesten die jaloers zouden zijn, maar nooit in de States. Ik had eens een geweldig gesprek met de bassist van Roy Hargrove quintet, en ik zei: ‘Weet je, ik ben geen goede speler, ik ken al die akkoorden niet, ik ben nooit naar school geweest, we hebben niet eens een school in Nederland en ik wilde om te beginnen geen jazz spelen, dus nu zit ik hier vast,’ en hij zei: ‘Weet je wat? In deze fase denken we daar niet aan, we denken aan ‘geef je de mensen vanavond echt een geweldige tijd, breng je echt iets op tafel?’ en dat gaf me zoveel zelfvertrouwen. Je kunt er je hele leven over zeuren en nadenken, maar ga Giant Steps spelen of houd je mond en speel waar je goed in bent.'”

Spelen met Maceo is als spelen met Beethoven

“Om in die muziek te zitten, is het alsof je daar met Beethoven zit, naast hem aan de piano. Het is echt prachtig. Het is hetzelfde als ik, soms mag ik te gast zijn bij de Tower of Power. Dan sta ik op het podium met ongelofelijke blazersgeluiden en heb ik zoiets van ‘Wow dit is wat ik altijd op de platen heb gehoord en nu sta ik ertussen en nu hoor ik wat er echt zo goed aan is’. Dus proberen op tijd te zijn met Maceo en de dingen niet te verknoeien is waar ik het meest naar uitkijk.”

Leave a Response